Esküvői ruha választás

Amikor kiejtjük a szót: menyasszony, legelőször a gyönyörű ruhára gondolunk, amelyet - jó esetben - életében csupán egyszer visel egy nő. Erről  álmodozik hónapokkal a nagy nap előtt, vagy talán kislány kora óta. Ezen a napon királynő szeretne lenni, boldog és a legszebb...

A menyasszonyok mindig szépek – tartja a közhely, azonban mindannyian tudjuk, hogy nem csak az ideális, modellalkatú nők mennek férjhez. Ha megkérdeznénk 10 nőt, milyennek látják magukat, 10 megemlítené legalább egy olyan testi hibáját, melyen változtatna, vagy amelyet eltakarna. Mégis, amikor férjhez mennek – érthetően – mindannyian a legtöbbet akarják kihozni magukból.

Legyen elegáns? Vagy inkább különleges? A választás nem csak az aktuális trendektől függ.
 

Minden ruhaválasztás alapja a stílus meghatározása. Olyan ruhát kell választanod, amely illik hozzád. Ha soha nem voltál oda a habos-babos ruhakölteményekért, akkor a nagy napon sem fogod magad jól érezni egy királykisasszony bőrében. Milyen legyen? Klasszikus fehér, finom, visszafogott árnyalatú, esetleg színes? Varratott vagy kölcsönzött? Ha ezt kitaláltad, nézegess katalógusokat vagy honlapokat, hogy még inkább tisztuljon a kép. Ne ess kétségbe, ha az elején nagyon sok ruha tetszik, minél többet nézegeted őket, annál biztosabb lesz az elképzelésed. A próbánál pedig tovább szűkül majd a kör.

Alakra szabva
 
Mint minden öltözéknél, a testalkat az esküvői ruha esetében is meghatározza, milyen legyen a szoknyaforma, a dekoltázs, vagy mennyire látszódjon a kar.
 
Széles csípő, keskeny váll  (mint Jennifer Lopez vagy Beyoncé)
 
 
Kerülendő: Amit Beyoncé megengedhet magának, azt te jobb, ha nem. Ne válassz a test vonalát követő ruhát, kerüld a sellősziluettet, az alfelet hangsúlyozó szabást.
 
Ajánlott: Az alul bővebb modellek, libbenő szoknyarészek vagy például az empire szabású ruhák a te alkatod számára előnyösek. A mellrészen lévő anyagtöbblet, a V dekoltázs, a csónaknyak vagy a puffos váll mind előnyös számodra.

Alakra szabva 

Mint minden öltözéknél, a testalkat az esküvői ruha esetében is meghatározza, milyen legyen a szoknyaforma, a dekoltázs, vagy mennyire látszódjon a kar.

Széles csípő, keskeny váll  (mint Jennifer Lopez vagy Beyoncé) körte alkat
Kerülendő: 

Amit Beyoncé megengedhet magának, azt te jobb, ha nem. Ne válassz a test vonalát követő ruhát, kerüld a sellősziluettet, az alfelet hangsúlyozó szabást.

Ajánlott: 

Az alul bővebb modellek, libbenő szoknyarészek vagy például az empire szabású ruhák a te alkatod számára előnyösek. A mellrészen lévő anyagtöbblet, a V dekoltázs, a csónaknyak vagy a puffos váll mind előnyös számodra.

 Ennél a típusnál a cél, hogy megtaláljuk hozzá azt a megfelelő menyasszonyi ruhát, mely optikailag egyensúlyozza a két rész közötti különbséget.

Olyan szoknya áll jól, amely fokozatosan bővül ki, A-t formáz a természetes deréktól a földig, kiemelve ezzel a középső rész keskenységét, lebegve a cipő és a comb körül. 

Nőies idomok, vékony derék (mint Salma Hayek: nőies idomok, gömbölyded formák, keskeny derék) homokóra alkat
 Kerülendő: 

Minden olyan szabás, amely optikailag túlságosan erősíti vagy összenyomja a nőies formákat. Nem előnyösek a testre tapadó ruhák és a túl hangsúlyos díszítések. 

Ajánlott: 

Találd meg az arany középutat, válassz a test vonalát követő, egyenes vonalú, nem túl szűk szoknyarészt. A felsőtestet egy keresztbe szabott felsőrész hangsúlyozza ki a legszebben. A homokóra alkatú menyasszonyok nagyon szerencsések, hiszen a legtöbb fazonú esküvői ruha remekül passzol alakjukhoz. Érdekes, hogy némely divattervezők pont azt állítják, hogy mutassák meg bátran nőies alakukat, hogy kiemelje a mellet és a csípő közti részen a keskeny derekat, tehát mit is mondjak...tehát amiben jól érzed magad, de azért vigyázz, az elegancia maradjon meg.

Széles váll, keskeny csípő (mint Cameron Diaz: sportos, csontos alkat) fordított háromszög alkat
 Kerülendő: 

A kerek vagy szív alakú dekoltázs, amely még inkább erősíti a vállat.

Ajánlott: 

A lényeg a nőies formák hangsúlyozása, ugyanakkor ilyen alkaton tökéletesen állnak a szűk ruhák, a merész megoldások. Egy szűk, váll nélküli felsőrész, a dekoltázsnál sok anyagot felhalmozó top erősíti a mellrészt. A legszebb mindezt keskeny szabású, a testet szűken követő, a lábfej felé bővülő szoknyával kombinálni. Szép láb esetén válassz rövid, puffos szoknyát vagy elöl rövidebb, hátul hosszabb szoknyarészt.

Fiús alkat (mint a modellek: keskeny váll, keskeny csípő, kis mell, a derékvonal hiánya)
Kerülendő:

 Bár szinte bármit felvehet, a tetőtől talpig testre tapadó ruha az ívek helyett a csontos, szögletes vonalakat emeli ki.

Ajánlott:

A nőiességet, lágyságot hangsúlyozó darabok, amelyek felturbózzák a formákat. Pliszé, ránc, húzás, berakás, minden jöhet. A dekoltázs helyett legyen mély V alakú kivágás a háton!

Takargatnivaló a mell alatt (mint Melissa McCarthy: telt idomokkal rendelkező és alma alkatú hölgyek, has tájékon és sokszor mellben is erős, kerek váll jellemzi)  
Kerülje a következő fazonokat:

 A-vonalú, királylány fazonú, illetve magasan záródó felsőjű esküvői ruhák, melyekben még hangsúlyosabbá válik felsőteste.A szűk vagy túldíszített felső, a hatalmas szoknyaalj csak még nagyobbá teszi a testet. 

A deréktájon ügyesen húzott ruha is előnyösen formàlja a derekat!

Ajánlott: 

A V kivágású, mell alatt szabott, onnan finoman bővülő ruhák viszont ideálisan takarják az alakot, és rendkívül nőiesek.

Aki ilyen alakkal rendelkezik,az emelje ki a kerek vállat,szép dekoltázst és formás làbat.

Válassz könnyű anyagokat

A teltebb alakot jól körülöleli és szép sziluett lesz az eredmény, ha selyem organza vagy taft anyagból készül a ruha. A tüll is használható, ha nem kritikus helyre tűzik, mivel légies, előkelő megjelenést ad. Viszont érdemes elkerülni a nehéz anyagokat, mint például a szatént, mivel ezek jelentősen megnövelhetik látványban a menyasszony méreteit. A ruha anyaga persze leginkább azon is múlik, hogy milyen évszakban esküszöl, és az egész esküvőnek milyen stílust választottál. Ha mondjuk tengerparti esküvőd lenne, verőfényes napsütésben, akkor nyugodtan lehet sifonból a ruhád, ami gyönyörűen körbelengheti az alakodat.

Alacsony termetűek- Az esküvőiruha-fazonok többsége összenyomja az alakot, ezért, ha alacsony vagy, nem mindegy, milyet választasz.
Kerüljük:

az ejtett derekú ruhákat, amely a lábainkat szinte nemlétezőnek mutatja, valamint a báli ruhákat, mert a hatalmas szoknyákban könnyű elveszni. Felejtsük el a félhosszú szoknyákat is, amelyek a lábunkat még rövidebbnek tüntetik föl.

Keressünk: 

trombita ruhát, és A-vonalú ruhák variációit. Olyan ruhát próbáljunk találni, amelynek a csípővonala a valóságos csípőnk fölé esik, ezáltal a ruha (és a viselője) alsó része hosszabbnak tűnik. A ruha anyaga rajtunk múlik. Kiindulhatunk valami kifejezetten csillogó anyagból, de a kidolgozás legyen finom, ne legyenek erős ívek, és korlátozzuk a felső részre, ezzel is odairányítva a tekintetet. 

Magas hölgyeknek

Törekedjünk az egyszerű formára! A cél az, hogy hangsúlyozzuk természetes alakunkat. A ruha csípő alatti aspektusai is, a földet söprő széle a hosszú jelleget tükrözze. Ha hosszú ujjút választunk, a ruha ujja érjen csuklón túl, hogy ne úgy nézzünk ki, mintha valaki alacsonyabbtól kölcsönöztük volna a ruhánkat.

Mivel szoborszerűek vagyunk, letérünk az egyszerűség útjáról, ha a díszítéseket részesítjük előnyben. Túl sok csengettyű, fodor és szalagcsokor túldíszítettnek hat, különösen egy magas személyen.

A modell alkaton mutat igazán jól a fényes,csillogó anyag,a derékon megkötött óriási masni.Itt jöhetnek a különleges formák,réteges szabás,extra nyakkivágás és vállrész,fodrok,fényes anyagok.De akár a nyakig zárt fazon is jól mutat az ilyen alakon.

 

7 aranyszabály ruhapróbához

 

A tökéletes ruha megtalálása így is idegtépő kihívás. Íme a tanácsok, amelyek megkönnyítik a dolgot.

1. Smink nélkül
Smink nélkül is látszik, hogy jól áll-e a ruha színe, arról nem is beszélve, hogy így biztos nem hagysz nyomot egyik ruhán sem.
 
2. Cipővel próbálj
Legyen nálad a kedvenc alkalmi cipőd, amelynek a sarokmérete megegyezik majd a menyasszonyi cipődével is. Ebben próbálva nemcsak a magasságod, de a tartásod is megváltozik.
 
3. Kísérjen el valaki
Mindegy, hogy testvér, szülő vagy barátnő, lehetőleg olyan menjen veled, akinek az ízlése a tiedhez hasonló, és teljesen megbízol az ítéletében.
 
4. Jegyzetfüzet kötelező
Legkésőbb az ötödik ruha után képtelen leszel felidézni, miért volt jó az első, és miért nem tetszett a második. Az egyik kísérőd legyen egy jegyzetfüzet, amelybe a másik kísérőd jegyezze fel a szalon nevét, a modell számát, az árat, és minden pozitív és negatív megjegyzésedet a ruhával kapcsolatban.
 
5. Mozdulj!
Milyen remekül áll ez a ruha – amíg csak állsz! De mi van, ha hajlongani kezdesz, vagy táncolni? Nem kell szégyenlősködni, próbáld ki a szalonban! Nagy kár lenne, ha a nagy napon derülne ki, hogy még leülni sem tudsz az álomruhában.
 
6. Ki a napfényre!
Nem minden szalon megvilágítása olyan, hogy a valódi színeket látod. Ha nagyok az ablakok, és árad be a fény, szerencséd van. Ha nem, érdemes a ruhában kisétálni a napra, természetesen csak nagyon óvatosan.
 
7. Fogadd el magad!
Nem, nincs olyan csodadiéta, amely tökéletes alakot varázsol az esküvőre. Ne is gondolkodj egy-két mérettel kisebb ruhában. Válaszd azt a méretet, amely ott és akkor a megfelelő. Szerencsére a legtöbb ruha alakítható, ezért ha az esküvő előtt leadsz vagy felszedsz néhány kilót, akkor is tökéletesen fog állni rajtad.
 

Nincs helye a megalkuvásnak, csak és kizárólag akkor teheted le a lantot, ha úgy érzed, minden igényt kielégít a ruhád. Máskülönben, ha túl sok kompromisszumot kell kötnöd a ruháddal kapcsolatban, nem fogod jól érezni magad a saját nagy napodon. 

Legyen csodaszép a Nagy Napod!